Haiku Poezija
Prikaz rezultata 1 do 15 od ukupno 39

Hybrid View

Prethodna poruka Prethodna poruka   Sledeća poruka Sledeća poruka

Odgovor: Haiku PoeziJa

Inace je poznato da na nasim prostorima tesko kome uspeva da postigne pravi duh haikua u izrazavanju, tj. pisanju. Lako naizgled ali u stvari veoma tesko. I ja sam svojevremeno pisala haiku poeziju, i ono sto sam napisala bilo je priznato od "majstora pera" za haiku. Bila sam i clan kluba "Haiku pesnika" iz Odzaka.
    Poruku je izmenio Cecara, 17.02.2009 u 19:43 Razlog: chat & off
    Nije teško biti fin ali je nekad glupo...

A, E, I, U i O su vokali. Kao sto sam vec navela, haiku ima tri stiha kod kojih je raspored slogova 5-7-5. Iskreno, za glagol kao metaforu i njegovo nekoriscenje ne znam, pa bih Vas za dobrobit teme zamolila da nam to jos malo pojasnite. Isto tako, zanima me u cemu je razlika izmedju haikua i minijature? Vecina do sada navedenih haikua ovde su prevodi i iz tog razloga verovatno forma nije mogla biti ispostovana.

I na kraju krajeva, bilo bi lepo da podelite sa nama pokoji Vas haiku...
    Isn't it funny how day by day, nothing changes, but when you look back, everything is different?
    C. S. Lewis

Znam sta su vokali,a slogovi sta sadrze?Po jedan vokal.Takvi moraju biti ti slogovi koji se koriste kod pisanja haiku poezije.Nemogu sada da napisem ni jednu moju pesmu,iz prostog razloga sto sam zbog nekih privatnih desavanja se zarekla da vise NIKADA necu pisati haiku,niti igde napisati vec napisano.Svaku knjigu i svaku neobjavljenu pesmu sam spalila tada.Zao mi je ali zivot je nekada surov,pa vas sada uskracujem,za svoje nekadasnje pisanje, i molim vas da mi oprostite zbog toga.Razlika izmedju haiku poezije i minijature je to sto se haiku pise u "sirovoj" formi,opis jednog trenutka,po strogim definicijama,a minijatura je kratka pesma u kojoj je svaki nacin dozvoljen i ima naslov,sto haiku nema.Ako mogu jos sta dodati,pitajte.
    Poruku je izmenio Erika Yong, 11.02.2009 u 23:13

Citat Erika Yong kaže: Pogledaj poruku
    .......
    Ako mogu jos sta dodati,pitajte.

da li haiku mozze i sme da se rimuJe?

Nema rimovanja kod haikua,to moze da se radi kod minijatura.

Kao sto je vec receno, haiku je pesnicka forma, poreklom iz srednjevekovnog Japana. Mnogi je nazivaju i "najkracom pesmom na svetu", s obzirom da se tradicionalni haiku sastoji do tri stiha sa 5 slogova u prvom, 7 u drugom i 5 u trecem stihu. Za razliku od tradicionalnog haikua, slobodni ili moderni haiku moze imati i vise ili manje od 17 slogova. Obicno se u prvom stihu daje slika, u drugom radnja, a u trecem zakljucak. Ali ovo pravilo ne treba bas potpuno kruto shvatiti.

Ali nije svaka pesma od 3 stiha i 17 slogova haiku. Jer razne lirske pesme od tri stiha, aforizmi i slicne kratke forme nisu isto sto i haiku. Jer osnova haikua je "haiku trenutak", tj. pesnikov dozivljaj odredjenog dogadjaja, iz koga je on potpuno iskljucen, pojavljuje se kao posmatrac, a ne kao ucesnik.

Jedna od osnovnih karakteristika haikua je kigo, koji predstavlja kljucnu ili sezonsku rec, vremensku ili neku drugu preciznu odrednicu desavanja haiku trenutka. Pored kigoa, klasicni haiku bi trebao da poseduje jos nekoliko bitnih elemenata: kiredji (tj. pauzu nakon prvog, u drugom ili nakon drugog stiha, kojim se odvaja slika i radnja od zakljucka), madjiri, itd.

Haidjin je haiku pesnik.

Senryu bi se najkrace mogao definisati kao "saljivi haiku", jer on uvek u sebi sadrzi odredjene elemente koji nisu karakteristicni za haiku. Vise vezanih haikua na istu temu naziva se haiku niz. Renga je niz haiku pesama od 3 stiha, zatim 2 stiha, pa opet 3, pa opet 2, i tako redom. Rengu uvek pise neparan broj autora i za one koji ne znaju, najduza renga na svetu je napisana upravo na ovim prostorima.
    Isn't it funny how day by day, nothing changes, but when you look back, everything is different?
    C. S. Lewis

Slične teme

1. Humoristička poezija
    Autor chater77 u forumu Književnost
    Odgovora: 0
    Poslednja poruka: 08.08.2018, 11:57
  2. Poezija koja se sluša
    Autor tetkaD u forumu Poezija
    Odgovora: 153
    Poslednja poruka: 08.05.2016, 06:13
  3. Poezija - ostala
    Autor proleće u forumu Svetska poezija