Pojma nemam gde je, ali mi jako simpatično ... i čudno.
Pojma nemam gde je, ali mi jako simpatično ... i čudno.
"...polja su cvetna, šume su zelene, ali su najlepše bele pelene..."
U Dubaiju će uskoro biti sagrađen nesvakidašnji oblakoder čiji će spratovi moći da se rotiraju.
David Fisher, koji je projektovao neboder, tvrdi da će ova kula biti prva pokretna građevina na svetu. Soliter od 80 spratova biće izgrađen u staklu, futurističkog dizajna, a svaki sprat imaće mogućnost da se, nezavisno od ostalih, rotira u punom krugu.
Spratovi su poređani u vidu prstenova oko glavne ose građevine. Svaki sprat trebalo bi stanovnicima da pruži stalnu promenu pogleda i nesvakidašnji doživljaj grada.
Između svakog sprata biće ugrađene velike turbine, koje će zgradu napajati energijom. Posebni liftovi omogućiće stanovnicima da automobile parkiraju u svojim stanovima.
Arhitekta je u svom obraćanju novinarima otklonio i neke nedoumice. Tako je objasnio pitanje cevi i drugih instalacija, koje će biti vezane za osnovnu, nepokretnu osu građevine, i koje će moći da se rotiraju zajedno sa spratovima. Arhitekta takođe tvrdi da se ljudima koji budu živeli u ovom soliteru nikada neće vrteti u glavi, budući da će rotacije biti spore.
Prodaja stanova za ovaj luksuzni soliter počece je u septembru, a najmanji stanovi koštaće oko 4 miliona dolara. Nešto drugačija rotirajuća kula biće izgrađena u Moskvi, a obe građevine spadaće u najviše na svetu.
"....svet kakav zelimo,treba izgraditi u sebi...."
Cairo Tower ne rotira ceo, ali ceo sprat na kome je restoran, zaista lagano rotiraZaboravila sam visinu, ali pamtim osećaj u stomaku
kada se izađe iz lifta koji je jako brz. Skupo je prilično, ali se pamti kada se sve slegne jer je jedinstven doživljaj da klopaš, pričaš i imaš pogled malo na Saharu, malo na ratno ostrvo, pa na grad, Nil. Lepo, baš. Onda se popenješ još malo, na vidikovac i tu duva, imaš utisak da ćeš sa one uske ograde da odletiš ako te ne pridržava neki
Tek kada te on dohvati, osetiš neku vrstu rotiranja
Ništa se ja ne bih bunila da živim u toj roto zgradi![]()
funny fat house, UK
a ova mi deluje mnogo bleskasto ovako šarena, al' nemam pojma gde se nalazi...
![]()
Canada's National Tower
Toronto, Kanada, 553 metra
Ostangino Tower
Moskva, Rusija, 540 metara
the Oriental Pearl Tower
Šangaj, Kina, 468 metara
Kuala Lumpur Tower
Kuala Lupmur, Malezija, 421 metar
the Tianjing television tower
Tianjing, Kina, 415 metara
the Centrasl Radio and Television Tower