Apsolutno se slazem! Nepodnosim nepismenost, ali mi se desi da sam sebe uhvatim zamisljenog:"Da li se ovo pise ovako ili onako". Ipak najcrnje od svega je sto su mnogobrojni nasi politicari NEPISMENI DO BOLA!SQUAW kaže:
Apsolutno se slazem! Nepodnosim nepismenost, ali mi se desi da sam sebe uhvatim zamisljenog:"Da li se ovo pise ovako ili onako". Ipak najcrnje od svega je sto su mnogobrojni nasi politicari NEPISMENI DO BOLA!SQUAW kaže:
Sinak, pre no što se upustiš u analizu (ne)pismenosti političara, valjalo bi malo da poradiš na svom ličnom poznavanju pravopisa.vlado kaže:
![]()
Elem, da tražiš od učiteljice pare što te nije naučila da se rečca "ne" piše odvojeno u najvećem broju slučajeva. Mislim da ima samo četiri izuzetka, ali ti ja ovde neću reći koja, već ćeš to morati sam da naučiš.![]()
Volim te kad pričaš, u svom ovom ludilu...
Je l' se tako omladina edukuje?gogothegreat kaže:
Kako da nauci ako mu niko ne kaze? Pa, valjda je cilj da nauci, a ne da mu trazis sta ne zna
![]()
Evo, sinak, ja cu ti reci: necu, nisam, nemoj i nemam... sad znas![]()
Gather ye rosebuds while ye may...
E pa vidis cale to je drugarica ( hvala Meggy, ali tih 4 zna svako pa i ja ) a ne da me brukas tu pred celim svetom, zbog slucajnog lapsusa!![]()
prije par sedmica, bila kod kume, i jedna kuca pored njene, na prozoru okaceno:
kuca na prodaju ili na izdaju![]()
bilo mi zao sto nisam imala aparat da slikam![]()
nattydread is coming to dinner
Прошле године у центру Ниша сам приметио фантастичан пример како се "неписменост" може искористити у маркентишке сврхе.
Газда једне радње се досетио и цео излог облепио натписима
"Куде има чашире за 500 динари?"
"Куде има кошуља за 400 динари?"
"Куде има ...
![]()
Who wants to live forever
Ah, ta divna anti-pismenost... Ja lichno se ne ponosim svojim znanjem srpskog jezika, jer (ili ovde treba da upotrebim jel'?) sam u srednjoj vazdan imao 2 iz srpskog... U osnovnoj je bilo malo bolje, ali ne previshe, mozhda 3 ili nekad padne i 4... Ali! Uvek postoji ono ali... I pored svog mog ne znanja gramatike, i pravopisa, opet se izrazhavam pravilnije od spikera na dnevnicima i ostalim "informativnim" emisijama...
Pink naravno prednjachi u propagiranju anti-pismenosti, sa njihovim talandrachama... Jeste, uhvatim i ja sebe da se zamislim, dal' se to pishe, 'vako, ili 'nako, ali retko kad...
Najvishe se jezhim na sledetje primere, koji su dominantni kod omladine na chatu:
- Jer ste bili tamo i tamo?
- Idem tamo jel sam blablabla...
- Kada ce te vishe nauchiti da se pishe tjete (jel se setjate vi onoga iz osnovne: tju, tjesh, tje, tjemo, tjete, tje)
- Kada ce mo ici?
- Jer bih ste voleli da....
I tako gomila mogutjih i nemogutjih kombinacija, za koje nisam ni slutio da postoje...
Ko je za to kriv? Svi!
Prvo, krivo je nastavno osoblje u osnovnim shkolama, jer ne insistira dovoljno na gramatici... Ali, ne mogu oni sami da nauche dete da se pravilno izrazhava i pishe...
Dalje, roditelji se vishe ne trude oko shkole sa decom, i to je zhalosno... Kultura se nosi iz kutje, zar ne? kada bi roditelji malo vishe brinuli o deci, i malo vishe radili sa njima domatji, i uchili malo sa njima, bilo bi vishe pismenih...
I naravno, mediji, koji su svakog dana sve loshiji, i loshiji... Nepismenost novinara me zapanjuje, iz dana u dan sve vishe...
Znachi, generalna konstatacija je da smo kao drushtvo, zapostavili pismenost ljudi, zarad brzine... To se isto deshava i u Americi... Kad sam ja pismeniji od nekih Amerikanaca... Mislim, shta retji...
Mene najvishe zapanji, kad chujem ljude sa fakultetom, koji apsolutno nemaju pojma o pravopisu i gramatici... Chak neke rechi skroz pogreshno izgovaraju! A na zhalost, takvih je sve vishe i vishe...
Politichare netju ni da spominjem, oni su ljudi bez grama mozga...
Dakle, ukinuti Pink zauvek, i natji prave novinare, koji su studirali srpski jezik i knjizhevnost, i koji se brinu o greshkama...
A ne slazhem se oko casual varijante pisanja, na chatu i na forumu... Motj navike je chudo... Ljudi se brzo priviknu na te "casual" varijante, i onda dobijemo vishak nepismenih... Treba uvek, ali ponavljam, UVEK, truditi se da pishemo shto pravilnije... Mislim da tje se uchiteljice i nastavnice slozhiti samnom :D
Pa mene bi(H) zhiv sram pojeo, da pogreshim negde, pa da tek onda vidim... Shto naravno ne znachi da sam bezgreshan...
Molim cepidlakena forumu, da me upute na sve moje greshke u pisanju...
Spajdr pig, spajdr pig, daz vatevr a spajdr pig daz, ken hi sving, from a veb, no hi kent, hiz a pig, lukaaaaaaaout, hiz a spaaaajdr piiiiiig...
Ne bih se u potpunosti slozio, ne tvrdim da sam ikada preterano pismen, ali se drzzim kazzual varijante ovde koliko toliko, a van foruma kad treba zna se..Sir Galahad iznese :A ne slazhem se oko casual varijante pisanja, na chatu i na forumu... Motj navike je chudo... Ljudi se brzo priviknu na te "casual" varijante, i onda dobijemo vishak nepismenih...
Jer ozbiljne stvari i onako ne pishesh po navici.
Ja sam primetio da svi pa i one koje smatram najnachitanijim i najpismeniji imaju konstrukciju pitanja:
-JeR hocesh da ... bla bla?
..pa nikad nisam siguran dal me neshto pitaju ili sam ja opet uzrok nechemu Jer hocu da ovo ono
A ove varijante ch dz zz zh su mi simpa i namerno se drzzim njih..
Generalno se slažem sa većinom stavova, u čiju odbranu ovde ustade Sir Galahad, vitez koji sam sebi dodeli misiju pronalaženja Svetog Grala Pismenosti!
Ipak, ako ćemo da cepidlačimo, i u njegovom postu ima par greščica zbog kojih bi se, verujem, čak i njegov slavni fader Lancelot postideoi stekao puno pravo da od učitelja mladog Galahada ište nazad novce i žito, koje im velikodušno dade kao zamenu za muke oko podučavanja mlađanog viteza veštini pravopisa!
Ne zamerite mi što ću ovaj svoj, možda malo preoštar sud, ovde potkrepiti sa par primera:
Pravilno bi bilo napisati: I pored sveg svog neznanja gramatike i pravopisa...I pored svog mog ne znanja gramatike, i pravopisa,...
Prvilno bi bilo: Ne verujem da će se učiteljice i nastavnice složiti sa mnom!Mislim da tje se uchiteljice i nastavnice slozhiti samnom![]()
Pravilno bi bilo: Molim sve dobre ljude sa ovog foruma, koji su spremni da svoja izuzetna znanja iz oblasti gramatike i pravopisa srpskog jezika velikodušno prenesu nama, običnim smrtnicima, da mi ljubazno ukažu na sve moje greške u pisanju...Honest Knight kaže:
![]()
Hvala, hvala...
![]()
![]()
![]()
Privatni Poslastičarski Preduzetnik kaže:
Kolega, ako oni najnačitaniji i najpismeniji među tvojim poznanicima koriste citiranu rečeničnu konstrukciju, umesto "Je l' hoćeš da... bla, bla..."
, onda ti, zaista, od sveg srca preporučujem da počneš sve ređe da se družiš sa tom i takvom "akademskom" družinom, te da se (iako to meni lično ide samo na štetu
) mnogo češće družiš sa Skvovatis
, na primer, ili sa tičerkom Megijanom
- dve osobe koje, ovom prilikom, ističem za primer, zato što se u svakom trenutku i na svakom mestu trude da pravilno govore i pišu!
![]()
@ gogothegreat:
Kako sam u onome mome spisaniju i naveo, vazdan sam imao neke 2 i 3 iz maternjeg mi jezika (a i babinog), pa sam vrlo svestan da greshim ponekad sa tim nekim prostim primerima... Naravno, jerbo sam uvek otvoren za kritike, pochetju da vezhbam "sa mnom" i "sveg svog neznanja", svakog dana dok budem ishao na posao, i vratjao se sa istog, gore pomenutog, posla... Moram da smislim neku dobru mantru...
Ovo vetj spada u domen gledanja u pasulj, tj. da l' tje da kazhu, il' netjePrvilno bi bilo: Ne verujem da će se učiteljice i nastavnice složiti sa mnom!Mislim da tje se uchiteljice i nastavnice slozhiti samnom![]()
Mislim nije isto shto i ne verujem
Ovo "sa mnom" tju da ponavljam cheshtje
Mogu da se slozhe da dobijem OVOLIKU jedinicu iz pravopisa i gramatike, to stoji![]()
Spajdr pig, spajdr pig, daz vatevr a spajdr pig daz, ken hi sving, from a veb, no hi kent, hiz a pig, lukaaaaaaaout, hiz a spaaaajdr piiiiiig...
U principu, nije pravilno ni "Je l' hoces da... bla, bla, bla..?", jer bi duzi oblik toga bio: "Je li hoces da...?", sto bas i nije pravilnogogothegreat kaže:
Tu bi, recimo, trebalo "Da li...", ili, ako cemo vec skraceno, "Da l'..." Samo, ja cu prva upotrebiti ovaj oblik koji je nepravilan, iako znam da ne moze tako
I sama imam nekih jezickih nedoumica (sto b' rek'o moj kolega: "Nisam ja profesor srpskog jezika") i ne pisem ni ja savrseno pravilno, ali mi smeta ona totalna nepismenost kod nekih ljudi, nervira me kad neko napise ceo pasus bez tacke i zareza i kad pocne recenicu jednim, a zavrsi sasvim desetim... pa ni sam ne razume sta je hteo da kaze
I have spoken![]()
Ako ćemo baš, baš da cepidlačimo, najispravnije bi bilo: "Hoćeš li da se igramo mlade i mladoženje, bla, bla, bla...?"Ona Koja Reče kaže:
Ali, ovde je poenta u tome da pitanja tipa "Jer hoćeš da mi malo objasniš pravopis?" neverovatno bodu uši svakome ko iole poznaje srpski jezik, te ja, možda i nesvesno, stičem užasno negativno mišljenje o ljudima koji tako govore!![]()
Znao sam da nije trebalo da je hvalim!Odmah se usqrčila!
![]()
Evo, ja nisam, ja nisamgogothegreat kaže:
Jer da?
![]()
![]()
Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid
gogothegreat kaže:
Nisam se usqrcila, nit' ikoga kritikujem (kao sto rekoh, i sama to koristim) i nemoj odma' da se nalazis prozvanim (
), vec sam samo skrenula paznju na to koji je oblik pravilan
![]()
Dabome da nisi ti, pile čikino!SQUAW kaže:
![]()
Nego ova tičerka - toliko je željna afirmacije i reputacije da je to čudo jedno!
Najgora je od sviju deca kad je neko po'vali!![]()