Indijanci - Strana 4
Strana 4 od 6 PrvaPrva ... 23456 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 46 do 60 od ukupno 80

Tema: Indijanci

Odgovor: Indijanci

Obrazovanje

Deca pohadjaju osnovnu skolu od prvog do treceg razreda a nekada i do sestog. Kada poljoprivredne aktivnosti zahtevaju njihovu pomoc cesto je i preskacu. Mladi ljudi koji se nadaju da ce ici na vise skole cesto moraju da zive sa prijateljskim porodicama ili rodjacima koji zive blizu skola. Neki imaju diplome tako sto su prosli kurseve koji se emituju na radiju. Profesor predaje lekcije preko radija, a studenti putuju do centralne lokacije u njihovoj oblasti kada je vreme da polazu ispite. U svakom pogledu, neko vise obrazovanje je za njih skupo.

Clanovi Paez zajednice zele da ocuvaju njihov jezik, pa su se neke skole slozile da se predavanja odrzavaju i na spanskom i na jeziku Paeza.

Kulturna bastina

Paezi sviraju svoju tradicionalnu muziku za sve specijalne prilike, ukljucujuci i verske proslave. Njihovi muzicki instrumenti su i kratke i duge flaute (chirimias). Takodje sviraju i bubnjeve napravljene od izdubljenog drveta i zivotinjske koze. Neka njihova muzika je upila elemente kolumbijskih folk tonova, kao sto je bambuco. Gitare su popularne kod mladih ljudi. Ples je takodje vrlo popularan nacin izrazavanja kod Paeza.

Posao

Paezi danas uglavnom zive u zemljoradnickim zajednicama. Svaki farmer mora da odradi radne dane za kolektivne projekte. Ovo podrazumeva setvu, gradnju puteva, mostova i rad u selima. I muskarci i zene obradjuju zemljiste zajedno.

Tkanje obavljaju samo zene. Njihovi muzevi moraju da imaju njihovu dozvolu da bi prodali bilo sta sto su one napravile.

Sport

Fudbal je vrlo popularan sport medju mladima i timovi odrzavaju takmicenja nedeljnim popodnevima.

Glavni tradicionalni sport medju Paezima je vrsta ratne igre. Izvodi se kao obred u slavu mrtvima posle zajednickih svetkovina i gozbi. Postoje dva tima, sa vodjom na celu. Timovi se medjusobno napadaju lukovima i strelama. Ponekad bude i smrtnih slucajeva, ali su oni prihvaceni kao deo ceremonije.

Razonoda

Paezi ponekad o specijalnim prilikama prave pijacne dane. Posle obavljene kupovine i prodaje, ljudi uzivaju pijuci i pricajuci sa svojim prijateljima.

Na dane svetkovina, crkva je ukrasena cvecem i svecama. Clanovi drustva, noseci hranu, naprave citavu paradu na svestenikovom putu ka crkvi. Njega docekuju fanfarama cak i vatrometom i raketicama. Takodje, ponekad je tu chirimia orkestar sa flautama i bubnjevima. Posle vecernje sluzbe, slavlje se nastavlja van crkve sa muzikom i plesanjem do duboko u noc.

Mali tranzistori i razni radio prijemnici, kao i kasetofoni nose se svuda sa sobom, u cilju zabave i jedne vrste statusnog simbola.

Zanat i hobi

Zanati Paeza su grncarstvo, tkanje i pravljenje korpi. Starije zene prave dugacke i raznobojne prekrivace sa crvenom vunenom predjom na beloj pamucnoj pozadini. Ukrasavaju ih geometrijskim sarama ili ljudskim i zivotinjskim figurama.

Paezi prave nakit, kao sto su ogrlice od perli. Rad sa metalom je tradicionalni zanat u jugozapadnoj Kolumbiji. Jeftine mindjuse su popularne medju zenama Paeza, kao i snale koje drze njihove duge kose na mestu.

Socijalni problemi

Gerile (privatna vojska) su vodile rat dugo godina u Kolumbiji i Paezi su nekad stradali od njihove ruke. Bivali su povredjeni u napadima trgovaca drogom i akcijama policijskih snaga. U decembru 1991, grupa Paez Indijanaca, ukljucujuci zene i decu, masakrirana je za vecerom.

Paezi su aktivni u vecu indijanskih zajednica Cauca oblasti. Imaju svoje predstavnike u nacionalnom kongresu, ali se borba za pristojnim zivotom sa zadovoljavajucom autonomijom nastavlja.

Paezi su 1980. godine brojali 68.487 ljudi.
    Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid

Citat ledche kaže: Pogledaj poruku
    Inace hteo sam da te upitam dali ti licno si imala kontakti sa neki pleminja ili sve ove informacije su ti od "vtoru ruku"?
    i bi te zamolio jos nesto:
    dali mozda imas nesto detaljnije o Inki i njihou drzavnoj organizaciju?
    pozdraf
    Ako pod tim znakovima navoda mislis na autenticnost, kao i svaki drugi istorijski podatak, onda je iz druge ruke Na zalost, nisam posetila nijedan rezervat, ali sam imala kontakata sa njima na njihovim sajmovima od kojih dosta njih zive, unovcavajuci svojih ruku delo Enivej, i pored svega sto ispricas, malo je to vremena za neznamkakvo istorijsko udubljivanje, cene kada postujes spirit i kada ga u nekom prepoznaju

Ako si primetio, ja sam ovde malo vise obratila paznju na severnoamericka plemena, ali nabacicemo nesto i o Inkama, citaces

Da prekinemo Skvochkicino izlaganje na trenutak
    Bichu veoma kratak
    Ovako su to meni ovi moji indijanci objasnili:

Ovo je wigwam

Ovo je tipi ili tepee ili teepee
    Crvenu maramu nosiću ja i plavu kapicu, tralalala
    Crvena zvjezdica na kapi sja, o vratu marama, tralalala

Citat Papak kaže: Pogledaj poruku
    Da prekinemo Skvochkicino izlaganje na trenutak
    Bichu veoma kratak
    Ovako su to meni ovi moji indijanci objasnili:

Ovo je wigwam

Ovo je tipi ili tepee ili teepee
    Ja bih da primetim da ono sto ti nazivas wigwamom je nastamba za toplije krajeve jer je od trske,pruca cega vec a ono sto ti nazivas teepee je nastamba za hladnije krajeve, a sam naziv pretpostavljam da potice iz dva razlicita indijanska jezika...
    ''Though nothing can bring back the hour of splendor in the grass, glory in the flower, we will grieve not, rather find strength in what remains behind.''

William Wordsworth

"The word "tipi" comes into English from the Lakota language; the word thpi consists of two elements: the verb th, meaning "to dwell," and a pluralizing enclitic (a suffix-like ending that marks the subject of the verb as plural), pi, and means "they dwell." In Lakota, formal verbs can be used as nouns, and this is the case with thpi, which in practice just means "house."

The term "wigwam" is sometimes incorrectly used to refer to a dwelling of this type."

Izvor:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Tipi

Pa da,bila sma u pravu,razlicita imena zbog razlicitih jezika ali u principu je to rec za nastambu
    ''Though nothing can bring back the hour of splendor in the grass, glory in the flower, we will grieve not, rather find strength in what remains behind.''

William Wordsworth

Lepo su ti objasnili Nisu svi Indijanci ziveli u istim nastambama. Ako se vratite malo unazad, videcete da su Irokezi ziveli u "dugim kucama", koje se razlikuju i od satorcica i od wigwama (ova rec se uglavnom koristi za sve indijanske nastambe u nas, al' dobro, ljudima lakse), kao sto se opet razlikuju nastambe onih koji su ziveli na jugu U satorcicu (ili u ovom slucaju teepee, kao ovaj moj mali, a kao sto svi znamo ja sam Sioux ), su ziveli Indijanci koji su ziveli u ravnici, u preriji, oni koji su bili stalno u pokretu. Lepo rastave i spakuju svoj satorcic, stave na konjice i vozi Misko

Citat SQUAW kaže: Pogledaj poruku
    Lepo su ti objasnili
    A ja sam lijepo vama objasnio
    Prochitala moj post pa sad hoche i ona neshto tako pametno da kazhe
    Bash je lakshe rechi wigwam neg' tipi
    Ne znaju ljudi, to je razlog
    Ali ja sam tu da pojasnim neke stvari

Citat Papak kaže: Pogledaj poruku
    Bash je lakshe rechi wigwam neg' tipi
    Ne znaju ljudi, to je razlog
    Nisam mislila u smislu lakse je za izgovor, nego naviknes, ako ti ovde budu skrto dostupni filmovi i knjige u kojima je bitno da Indijanac kaze Howgh! pa da se zna da je Indijanac ili npr imas Vinetua koji prica na nemackom, beo je, i nosi neku ruznu periku. I ljudi to tako prihvate, vigvam je njihova kuca, i to je to. Specijalno ako neko nema interesovanja u tom pravcu da nesto i sazna, i nije to samo vezano za ovu temu. Sasvim je onda normalno da je nekima teepee totalno nepoznata rec

Ali ja sam tu da pojasnim neke stvari
    Ja ne znam sta biK bez tebe

14 Odgovor: Indijanci

Hvala ti puno sto si napisala za Paez indijancima,iako sam znao nekih od ovija podatka,ali i naucio sam nesto
    Our freedom, and what keeps it alive day to day, have the color of blood, and they're proud of their sacrifice.

Spotted Tail (Sinte Galeska)
    1823 - 1881

Veliki Sioux vođa, bio u srodstvu sa Ludim konjem, a prvi rođak Conquering Bear-a, Brule poglavice.

Ovaj rat nije izbio ovde, u ovoj zemlji; ovaj rat donela su nam deca Velikog Oca koja su došla da nam zemlju oduzmu u bescenje i koja u našoj zemlji čine mnoga zla. Za sve ove nedaće krivi su Veliki Otac i njegova deca... Mi smo želeli da ovde, u svojoj zemlji, živimo u miru i činimo samo ono što će našem narodu služiti na čast i dobrobit, ali Veliki Otac je ovu našu zemlju ispunio vojnicima koji misle samo na našu smrt. Indijance koji su odavde otišli na jug željni promene napali su jedni vojnici, a Indijance koji su odavde otišli na sever željni lova napali su drugi vojnici; oni sada žele da se vrate kući, a ne mogu da se vrate kući jer su im vojnici preprečili put. A ja mislim da postoje i druga, bolja rešenja. kad se jedan narod naže u nevolji i suprotstavi se drugome, onda je najbolje rešenje da se protivnici sastanu bez oružja, da o svemu mirno porazgovaraju i zajednički dođu do rešenja kako da se sukob okonča na neki miroljubiviji način.

Sinte Galeška (Šareni rep),
    poglavica plemena Ispečeni (Brule),
    Sioux

Drago mije viditi da i druge nase ovoliko zanima o indijancima...

Molio bi vas da pogledajte moju stranicu, za koju je crveni oblak bio inspiracija

http://homepages.ihug.com.au/~jakovzaper/RedCloud/

Tu ima i stripova o indijancima i citata pa mozda i naucite nesto malo.

Haugh svima na forumu!!!
    Poruku je izmenio SQUAW, 06.06.2007 u 12:54 Razlog: spojene dve uzastopne poruke

Yellow wolf

Belci su ispričali samo jednu stranu priče da bi sebi ugodili. I rekli su mnoge neistine. Beli čovek je o sebi govorio samo najbolje, a o indijancima samo najgore.

Žuti vuk, poglavica probušenih noseva

Chief Joseph, Nez Perce

Svet je stvoren uz pomoć sunca i treba da ostane onakav kakav je oduvek i bio... Ova zemlja stvorena je bez graničnih linija i nije čovekovo da je deli... Ja vidim kako se belci bogate u celoj zemlji i vidim koliko žude da nama dodele golu, neplodnu zemlju... Zemlja i ja smo jedno. Mera zemlje i mera naših tela ista je mera. Dokažite nam, ako možete, da vas je ovamo poslao Tvorac. Možda vi samo mislite da vas je On poslao ovamo da sa nama radite šta hoćete. Da i ja verujem da vas šalje Tvorac, možda bih poverovao u vaše pravo da raspolažete mnome. Ne bih želeo da me pogrešno razumete, ja ovako govorim zato što volim zemlju. I nikad nisam rekao da je zemlja moja i da sa njom mogu da radim šta hoću. Pravo da zemljom raspolaže ima samo onaj ko je tu zemlju stvorio. Ja tražim pravo da živim na svojoj zemlji, a vama dajem pravo da živite na svojoj.

Hejnmot Tujalaket (Poglavica Žozef), Poglavica probušenih noseva

Da li je neko od vas možda pročitao Vinetu-a, od Karl Maja???
    Kniga je ODLIČNA!!!

SQUAW - svaka cast!!

Veoma inspirativno je sve ovo sto si napisala. Dosta ovoga sam vec znao (iako sam samo ovlas pregledao), ali ima puno stvari o kojima nisam imao ni blagu predstavu.

Dosta materijala ima i u knjizi: Di Braun - Sahranite mi srce kraj Ranjenog kolena, kao i na sajtu www.indians.org - ali ubedjen sam da si to vec procitala ( cak mislim da je i par slika i tekstova iz te knjige i sa sajta) - ovo je vise preporuka drugima
    Bice potrebno dosta vremena sve ovo procitati, ali procitacu sa velikim zadovoljstvom

Keep up the good work!

Strana 4 od 6 PrvaPrva ... 23456 PoslednjaPoslednja

Tagovi za ovu temu

Vaš status

• Ne možete pokrenuti novu temu.
  • Ne možete poslati odgovor.
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoje poruke
  •