State of VOJVODINA ? - Strana 14

Prikaz rezultata glasanja: Da li bi Vojvodini bilo bolje da je nezavisna drzava?

Učesnika ankete do sada
464. Ne možete da glasate na ovoj anketi
  • Da, svakako

191 41.16%
  • Eventualno, uz posledice

21 4.53%
  • Nisam siguran/na

37 7.97%
  • Ne, nikako

215 46.34%
Strana 14 od 87 PrvaPrva ... 412131415162464 ... PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 196 do 210 od ukupno 1300

Odgovor: State of VOJVODINA ?

Jadna Vojvodina,nezasticena Vojvodina,svi kradu od Vojvodine,jedino se u Vojvodini radi...ne serite bre! Vojvodina radi i tu nema pogovora ali i drugi delovi Srbije rade,rade i duze i vise a za mnogo manje pare,ali vojvodina je sastavni deo Srbije i kao takva valjda je normalno da pomogne drugim manje razvijenim regijama.
    Slazem se da treba vise ulagati u Vojvodinu jer je to dobro za celu Srbiju,ali se ne slazem da treba ulagati samo u Vojvodinu a ostali da se snalaze sami...
    Razmisljaj logicno,hoces li pomoci komsiji,bratu u nevlji? Ako je odgovor NE,onda treba da se zapitas malo...
    Onda ti nije mesto ovde,onda si sve slicniji ljudima na zapadu,gubis ono duhovno u sebi...
    Pre neki dan mi drug rece da sve lose sto se desava oko njega je uredu,jer se ne desava njemu?! Ako stvarno jos neko ima ovakvo misljenje onda...

Zakljucak:
    Pare iz Vojvodine treba da se ulazu u Vojvodinu ali i u druge delove zemlje.Kako se ti drugi delovi budu razvijali tako ce im biti potrebno manje pomoci. Koorinator svega je Beograd,kao glavni grad sto je i logicno.

Slazem se da mnogo kinte ide u BG sto nikako ne valja,i nadam se da ce se to uskoro promeniti...

VOJVODINA JE DEO SRBIJE,kao sto je i koren deo drveta,bez njega drveta nema, svako ko ne misli tako a ne zeli da zivi u Srbiji,srecan mu put...

13

Citat redstar kaže: Pogledaj poruku
    Jadna Vojvodina,nezasticena Vojvodina,svi kradu od Vojvodine,jedino se u Vojvodini radi...ne serite bre! Vojvodina radi i tu nema pogovora ali i drugi delovi Srbije rade,rade i duze i vise a za mnogo manje pare,ali vojvodina je sastavni deo Srbije i kao takva valjda je normalno da pomogne drugim manje razvijenim regijama.
    Slazem se da treba vise ulagati u Vojvodinu jer je to dobro za celu Srbiju,ali se ne slazem da treba ulagati samo u Vojvodinu a ostali da se snalaze sami...
    Razmisljaj logicno,hoces li pomoci komsiji,bratu u nevlji? Ako je odgovor NE,onda treba da se zapitas malo...
    Onda ti nije mesto ovde,onda si sve slicniji ljudima na zapadu,gubis ono duhovno u sebi...
    Pre neki dan mi drug rece da sve lose sto se desava oko njega je uredu,jer se ne desava njemu?! Ako stvarno jos neko ima ovakvo misljenje onda...

Zakljucak:
    Pare iz Vojvodine treba da se ulazu u Vojvodinu ali i u druge delove zemlje.Kako se ti drugi delovi budu razvijali tako ce im biti potrebno manje pomoci. Koorinator svega je Beograd,kao glavni grad sto je i logicno.

Slazem se da mnogo kinte ide u BG sto nikako ne valja,i nadam se da ce se to uskoro promeniti...

VOJVODINA JE DEO SRBIJE,kao sto je i koren deo drveta,bez njega drveta nema, svako ko ne misli tako a ne zeli da zivi u Srbiji,srecan mu put...
    Sve je to okbas cemo da vidimo za petnast godina pa opet za petnest iz tvojih usta u bozije usija ne bih rekao de se neulaze u srbiju na uzu mislim,ako imas kola sedi u njih pa se provozaj malo po srbiju pa onda na kraju svrati u Banat pa onda da sednemo i razgovaramo da vidimo de se vise ulaze i gradi.

Smesni ste bre! Koja nezavisna Vojvodina jeste li vi normalni?!

SRBIJA=Severni deo(Vojvodina)+zapadni+juzni+istocni deo

Vojvodina je deo Srbije,bez nije Srbija nije Srbija,i svaki stanovnik Vojvodine je Srbin svidelo se to vama ili ne.

Ako necete da zivite u Srbiji IDITE gde god hocete...

Neka vam i LDP i Canak,slusajte i verujte u prazne price,ali znajte jednu stvar vas poremecenih ima zanemarljiv procenat i ako bog da bice vas manje opameticete se,i pocecete da razmisljate malo svojom glavom a necete slusati sta vam pricaju i kao konji kojima se stave ulari da samo idu pravo,radite sta vam kazu,vec ce te videti,osetiti nacionalni zanos i ljubav prema svojoj zemlji i nikada vam nece pasti na pamet takva glupost kao sto je parcanje jedne zemlje,i jednog naroda...a opet ako vam i ne dodje iz d...ta u glavu onda srecan vam put,idite u Hrvatsku,Bosnu,SAD...svejedno,vama onda nije mesto ovde...
    Sad vidim da su tebe pustili iz zabavista,kako moze svako da bude srbin u vojvodini respek svim stanovnicima i drzavljanima malo postovanja mali nisi se ti borio za ovu drzavu otprilike si pisao u pelene kad se sve ovo desavaloevo vec osecam nacionalni zanos i ljubav kako mi nadire pazi da mi se nedigne
    Poruku je izmenio Necromancer, 08.09.2007 u 12:10 Razlog: Spojene uzastopne poruke

Slusajte 'vamo. Ja sam iz Sremske Mitrovice, da vidim bas dal' ce doci do cepanja. Odma' ustaje kuka i motika! Ne, ozbiljno, cinjenica je da su oni koji bi zeleli nezavisnu Vojvodinu u ogromnoj manjini, zato su toliko glasni, zna se da je manjina uvek glasnija od vecine. Ja sam SRBIN, i prema tome, logicko razmisljanje me navodi na to da ne mogu( ne zelim ) da se ocepim od SRBIJE.
    Samo molim ljude da ne nasednu na ovu demagogiju koja se sada plasira : "jadna nezasticena Vojvodina trpi teror zle Srbije" ALOOOOOOOO, GDE CE VAM DUSA?
    Moje misljenje je da kada bi kojim slucajem bila proglasena nezavisna Vojvodina, odmah bi doslo do gradjanskog rata u toj "novoj" Vojvodini.
    Ja bih ga prvi poveo.

Citat cakica kaže: Pogledaj poruku
    Slusajte 'vamo. Ja sam iz Sremske Mitrovice, da vidim bas dal' ce doci do cepanja. Odma' ustaje kuka i motika! Ne, ozbiljno, cinjenica je da su oni koji bi zeleli nezavisnu Vojvodinu u ogromnoj manjini, zato su toliko glasni, zna se da je manjina uvek glasnija od vecine. Ja sam SRBIN, i prema tome, logicko razmisljanje me navodi na to da ne mogu( ne zelim ) da se ocepim od SRBIJE.
    Samo molim ljude da ne nasednu na ovu demagogiju koja se sada plasira : "jadna nezasticena Vojvodina trpi teror zle Srbije" ALOOOOOOOO, GDE CE VAM DUSA?
    Moje misljenje je da kada bi kojim slucajem bila proglasena nezavisna Vojvodina, odmah bi doslo do gradjanskog rata u toj "novoj" Vojvodini.
    Ja bih ga prvi poveo.
    Bravo prijatelju...

Smesni ste bre! Koja nezavisna Vojvodina jeste li vi normalni?!

SRBIJA=Severni deo(Vojvodina)+zapadni+juzni+istocni deo

Vojvodina je deo Srbije,bez nije Srbija nije Srbija,i svaki stanovnik Vojvodine je Srbin svidelo se to vama ili ne.

Ako necete da zivite u Srbiji IDITE gde god hocete...

Neka vam i LDP i Canak,slusajte i verujte u prazne price,ali znajte jednu stvar vas poremecenih ima zanemarljiv procenat i ako bog da bice vas manje opameticete se,i pocecete da razmisljate malo svojom glavom a necete slusati sta vam pricaju i kao konji kojima se stave ulari da samo idu pravo,radite sta vam kazu,vec ce te videti,osetiti nacionalni zanos i ljubav prema svojoj zemlji i nikada vam nece pasti na pamet takva glupost kao sto je parcanje jedne zemlje,i jednog naroda...a opet ako vam i ne dodje iz d...ta u glavu onda srecan vam put,idite u Hrvatsku,Bosnu,SAD...svejedno,vama onda nije mesto ovde...

Vrlo zanimljiva tacka gledista. Moje licno misljenje je da Vojvodina ne bi trebalo da se otcepi od Srbije, ali svakako mora imati jacu autonomnostu u osnosu na Srbiju.

Mislim da ti u toj jednakosti koju si gore naveo nesto ne stima. Ako zelis da se bavis tim pitanjem moja licna preporuka je da se malo o tome i obrazujes. Ukoliko to budes zeleo bice mi zadovoljstvo da ti preporucim neke knjige.

Svaki stanovnik Vojvodine je Srbin. Apsolutno najveci nonsens koji sam cuo u poslednje vreme, sem izjava pojedinih ministra i njihovih savetnika. Da si rekao da skoro svaki stanovnik Vovjvodine, ili velika vecina, ima srpsko drzavljanstvo, tu bih se vec slozio sa tobom. U Vojvodini trenutno zivi oko 60 % Srba. Ostalih malo manje od 40 % cine nacionalne manjine. Taj procenat je u vreme Drugog Svetskog rata bio oko 30%, pa cak i ispod. Tek proterivanjem Nemaca koji su ziveli na prostoru Vojvodine i cinili skoro trecinu njenog stanovnistva, srpski narod je postao vecinski narod na ovoj teritoriji.

Licno zelim da zivim u Srbiji. Imao sam vec nekoliko prilika da odem da zivim u inostranstvu, cak sam u dva navrata neko vreme i ziveo tamo. Ne zelim ja nigde da odem, niti niko od onih koji se zalazu za veci stepen autonomnosti Vojvodine u odnosu na Srbiju. Poenta je da Vojvodina i njeni gradjani imaju apsolutne legalno i legitimno pravo na autonomnost koju zahtevaju. Kada je Srbija prisajedinila Vojvodinu, Vojvodina je mogla da ostane samostalna drzava, ali su smatrali da ce ovako moci vise da se razvije. Tada je Vojvodina bila mnogostruko razvijenija od Srbije. Imala je razvijenu poljoprivredu, proizvodnju i najmodernijie sektor usluga, pogotovo bankarstvo.

Nije uopste poenta u Cedi, Canku, LDPu ili ne znam vec kojoj licnosti ili stranci. Taj stav i ta borba za stvaranje autonomne Vojvodine traje od 1537. od kada se i spominje naziv Vojvodina po prvi put. Nastajanju price o nezavisnoj drzavi, krenulo je iskljucivo zbog nemogucnosti dogovora sa Srbijom o prosirivanju ingerencija Vojvodine. Da je tom problemu pristupljeno sistematski, i na vreme, nikada na povrsinu ne bi isplivala prica o nezavisnosti. ALi ako vec pricamo o tome, formalno pravno, Vojvodina ima odlicne pravne osnove za nezavisnost. Bolje od vecine drzava koje su postale nezavisne u skorije vreme, a od Kosova i Metohije da ni ne pricam.

Citat sone kaže: Pogledaj poruku
    Dugo sam bio protiv bilo kakvog cepanja, medjutim kako vreme odmice vise ne zelim da glumim neko bratstvo i jedinstvo.
    Обожавам ове преобраћенике

Ispostavilo se da su svi "pametni" otisli od, takve kakva je danas, srbije.
    То је једно од гледишта како и зашто се распала СФРЈ, додуше највише својествено Туђману, Изетбеговићу, Ругови, Тачију и сличним Харадинајима...

Ne vidim da ce Vojvodina bilo kako prosperirati uz srbiju i racunica je veoma jasna.
    А да образложиш за оне неваспитанце који ти не верују на реч? Рецимо, постоји ли пример неке европске државе да се поделила како би напредовала?

U jednom trenutku sam bio za neku liberalnu Vojvodinu, ekonomski vise ne zavisnu, ali od ovog, nazovimo srpskog trusta mozgova mi se vise dize kosa na glavi.
    Како се зове оно средство што рекламирају, да се учврсти фризура, оно кад се њих троје возе у колима? Тробрзински тафт? Од урмашица сафт?

Ako cemo od svih para koje uplatimo u srbijanski budzet da "naprosimo" od srpske poslovne elite 7%, izvinite molim vas, pozelecu Vojvodinu kao drzavu.
    Чиста демагогија. То није туђ буџет већ наш државни. Од тог буџета покрајина добија 7% за своје надлежности, а све што је у надлежности републике на територији покрајине се финансира из остатка буџета. Школе, болнице, војска, полиција, путеви...

Vise mi je lose od SRSa, DSSa,.. nacionalnog stroja, obraza i ostalih pravoslavnih pedofila (strasno je sto se crkva u opste nije ogradila od takvih), ratnih profitera i ostalih "patriota".
    Добро, испричао си нам познате бајке које причају ЛДП и ЛСВ. Стани у реди, такви периодично долазе овде.

Molim vas, ko zeli da se i dalje u 21. veku igra rata, mrzi, ucenjuje, zlostavlja i izivljava, nek ode malo juznije i uklopi se u tamosnji okolish.
    И ко хоће да црта границе и разбија државу која се развија, за туђе бабе здравље.

Zelim samo da zivim normalan zivot, a to je nemoguce pored gospodina kalasnjikova, raznih seselj klonova, prostih i bolesnih ilica, .. itd, itd..
    Ал зато су Чанак и Чеда ок... имају лове а немају радног стажа... војводиниан дрим, рекли би лав хантерси.

Ko i malo razmislja svojom, a ne tijanicevom glavom zna na sta mislim.
    Односно, шта Чеда и Чанак мисле.

Ko ne zeli da razume, on nek i dalje zivi u prosirenoj srbiji od zlobinih devedesetih.
    Meni ce i dalje ovaj deo zemlje, koju volim, biti Vojvodina, a ko ne zeli da razume i dalje samo mala ratna herojska, protiv koje se ceo svet urotio srbijica..
    [/QUOTE]

Мржња према Србији, модерно јако у последње време.
    За землю родную не на жизнь а на смерть
    Воевал с врагами Володимир князь
    Многая лета
    Многая лета
    Многая лета
    Русской земле

Glupog li pitanja.. pa naravno, zasto da se mucimo sa srbijancima, oni ionako pate sto postoje a nisu jos sigurni zasto.. hteli bi da budu veliki .. ali su na zalost jako mali samo su im usta velika... sto im je i karakteristika

03 Odgovor: State of VOJVODINA ?

Ako ništa drugo Vojvodina bi za početak sigurno trebalo da se izbori za finansijsku autonomiju,a potom i najširu autonomiju kakvu imaju sve ostale pokrajine u Nemačkoj,Španiji itd.Mislim da bi tu trebalo stati i ipak ostati sa Srbijom jer kao što je rečeno ipak ćemo svi zajedno ući u EU.

Citat vanja87 kaže: Pogledaj poruku
    Mislim da ti u toj jednakosti koju si gore naveo nesto ne stima. Ako zelis da se bavis tim pitanjem moja licna preporuka je da se malo o tome i obrazujes. Ukoliko to budes zeleo bice mi zadovoljstvo da ti preporucim neke knjige.

Svaki stanovnik Vojvodine je Srbin. Apsolutno najveci nonsens koji sam cuo u poslednje vreme, sem izjava pojedinih ministra i njihovih savetnika. Da si rekao da skoro svaki stanovnik Vovjvodine, ili velika vecina, ima srpsko drzavljanstvo, tu bih se vec slozio sa tobom. U Vojvodini trenutno zivi oko 60 % Srba. Ostalih malo manje od 40 % cine nacionalne manjine.
    E ovako...prvo...ja stvarno ne znam sta bih radio da nema vas pametnih da me naucite,poducite...kako god...i da me izvedete na pravi put...unapred ti se zahvaljujem na tome sto si voljan da mi pomognes...

drugo...kada sam rekao da je svaki stanovnik Vojvodine Srbin nisam se lepo izrazio...moja greska priznajem...htedoh reci Srbijanac,stanovnik Srbije...mozda ces tako ti i neki drugi to bolje shvatiti...hteo sam da naglasim da to sto sam ja Valjevac ili Sumadinac ili ...nebitno... tako si i ti Vojvodjanin...ali kao sto sam ja Srbin Srbijanac tako si i ti Srbin,Madjar,Slovak,ili ne znam ni ja sta, Srbijanac...

Vojvodina je deo Srbije i tako stoje stvari,hvala Bogu...

E ovako...prvo...ja stvarno ne znam sta bih radio da nema vas pametnih da me naucite,poducite...kako god...i da me izvedete na pravi put...unapred ti se zahvaljujem na tome sto si voljan da mi pomognes...

drugo...kada sam rekao da je svaki stanovnik Vojvodine Srbin nisam se lepo izrazio...moja greska priznajem...htedoh reci Srbijanac,stanovnik Srbije...mozda ces tako ti i neki drugi to bolje shvatiti...hteo sam da naglasim da to sto sam ja Valjevac ili Sumadinac ili ...nebitno... tako si i ti Vojvodjanin...ali kao sto sam ja Srbin Srbijanac tako si i ti Srbin,Madjar,Slovak,ili ne znam ni ja sta, Srbijanac...

Vojvodina je deo Srbije i tako stoje stvari,hvala Bogu...
    Ma Koreanci,ajd nemoj da sramotis Valjevcane i Zvezdui popij jedan jupi i uzmi plazma keks i onda napisi nesto

Citat dani danguba kaže: Pogledaj poruku
    Ma Koreanci,ajd nemoj da sramotis Valjevcane i Zvezdui popij jedan jupi i uzmi plazma keks i onda napisi nesto
    nasmejao sam se...ali ono...stvarno...

Citat telepns kaže: Pogledaj poruku
    Glupog li pitanja.. pa naravno, zasto da se mucimo sa srbijancima, oni ionako pate sto postoje a nisu jos sigurni zasto.. hteli bi da budu veliki .. ali su na zalost jako mali samo su im usta velika... sto im je i karakteristika
    Једна од многих светих крава војвођанске толеранције је не причати ништа лоше о националним мањинама у Војводини. Међутим, истина је да међу националним мањинама у Војводини као и међу свим другим народима има и примитиваца и шовиниста и фашиста.
    Није ретко видети како у животу тако и на интернету да се иза неке жеље за аутономијом Војводине заправо крије мржња према Србима.
    Овај пост са Телепа, познатом иначе као део Новог Сада са највећим бројем Мађара, са нескривеном патолошком мржњом према "Србијанцима" је одличан пример. А приче "они ионако пате што постоје", "јако су мали само су им уста велика, што им је карактеристика" одсликавају учења фашизма, о великим носевима, клемпавим ушима, нижим расама... сетимо се 66 жупанија, сусрета ветерана мађарских фашистичких војника у Суботици, изгледа да их још има поприлично који сањају стреласте крстове.
    Управо ту, у тој мађарској, словачкој или комунистичкој мржњи према Србији и Србима има корене и нездрава несхватљива мржња "аутономаша" према Београду, Србији, Србима, "Србијанцима"...

Citat vanja87 kaže: Pogledaj poruku
    Vrlo zanimljiva tacka gledista. Moje licno misljenje je da Vojvodina ne bi trebalo da se otcepi od Srbije, ali svakako mora imati jacu autonomnostu u osnosu na Srbiju.
    Не у односу на Србију, већ у односу на централне власти. Ова формулација имплицира неко удаљавање од Србије. Правилна формулација је да покрајинска власт треба да има веће надлежности. Све док се ради о Кострешу и Пајтићу, бојим се тих већих надлежности.

U Vojvodini trenutno zivi oko 60 % Srba. Ostalih malo manje od 40 % cine nacionalne manjine.
    65,05%

Taj procenat je u vreme Drugog Svetskog rata bio oko 30%, pa cak i ispod.
    Одличан ти је референтни период, "у време Другог светског рата".

Tek proterivanjem Nemaca koji su ziveli na prostoru Vojvodine i cinili skoro trecinu njenog stanovnistva, srpski narod je postao vecinski narod na ovoj teritoriji.
    Срби су били већинско становништво Војводине вековима. Ево рецимо баш Банат који помињеш је до аустроугарске колонизације, негде половином 18. века био скоро искључиво насељен Србима.

Kada je Srbija prisajedinila Vojvodinu, Vojvodina je mogla da ostane samostalna drzava, ali su smatrali da ce ovako moci vise da se razvije.
    Могла је да остане самостална држава мало сутра, де си ти учио историју?

Nije uopste poenta u Cedi, Canku, LDPu ili ne znam vec kojoj licnosti ili stranci.
    Јесте. Највећи поборници самосталности Војводине су они који очекују личне користи од тога и који на томе хватају гласове које иначе не би ни имали.

Taj stav i ta borba za stvaranje autonomne Vojvodine traje od 1537. od kada se i spominje naziv Vojvodina po prvi put.
    Ово је ван памети, борба за стварање аутономије Војводине је била борба за самоуправу српског народа, тврдити да постоји неки континуитет те борбе до данас, кад је Војводина део Србије је ван памети.

Nastajanju price o nezavisnoj drzavi, krenulo je iskljucivo zbog nemogucnosti dogovora sa Srbijom o prosirivanju ingerencija Vojvodine.
    Кренула је јер непријатељи Србије користе оне који мрзе Србе да би раскомадали Србију, да би створили хаос и мржњу, нестабилност која би онемогућила Србију да постане и остане најмоћнија држава Балкана. Недавно је министар Динкић при ратификацији ЦЕФТА споразума споменуо да је једина економија од земља потписница која је јача до српске - хрватска. Још ако знамо да Хрватска није имала санкције ни Милошевића, да има скоро дупло мање становника, знамо да је незаустављиво да ће Србија постати најјача економија Балкана. Е па, то некоме смета.

ALi ako vec pricamo o tome, formalno pravno, Vojvodina ima odlicne pravne osnove za nezavisnost. Bolje od vecine drzava koje su postale nezavisne u skorije vreme, a od Kosova i Metohije da ni ne pricam.
    А које су то правне основе? Нема никакве.
    За землю родную не на жизнь а на смерть
    Воевал с врагами Володимир князь
    Многая лета
    Многая лета
    Многая лета
    Русской земле

nasmejao sam se...ali ono...stvarno...
    vidis da moze i lepo

Citat yossarian kaže: Pogledaj poruku

Не у односу на Србију, већ у односу на централне власти. Ова формулација имплицира неко удаљавање од Србије. Правилна формулација је да покрајинска власт треба да има веће надлежности. Све док се ради о Кострешу и Пајтићу, бојим се тих већих надлежности.
    Ja smatram da je moja formulacija onog sto sam zeleo da izreknem bila dovoljno precizna, te da ne moram da je ponavljam.

I da konotacija moje formulacije jeste da implicira na udaljavanje od ostatka Srbije.

Ne razumem samo sta imas protiv Kostresa i Pajtica. Zamolio bih te da mi kazes samo jednu losu stvar koju je Pajtic uradio za Vojvodinu.

65,05%
    Ja se izvinjavam, podaci koje sam ja dobio na seminaru koji sam nedavno pohadjao su 61,5 % Srbi, 15-16 % Madjari, i ostali 23 - 24 %

Одличан ти је референтни период, "у време Другог светског рата".
    Htedoh reci da su Srbijanci vestacki napravili da apsolutno vecinsko stanovnistvo cine Srbi, proterivanjem Nemaca posle Drugog svetskog rata.

Срби су били већинско становништво Војводине вековима. Ево рецимо баш Банат који помињеш је до аустроугарске колонизације, негде половином 18. века био скоро искључиво насељен Србима.
    Postoje oprecna misljenja o tome. Od onih koji smatraju da je na teritoriji Backe i Banata zivelo svega 100 000 stanovnika, do onih koji smatraju da je samo u Banatu u to vreme zivelo nekih 150 000. E sad, ako uzmemo autora koji najpovoljnije ocenjuje demografsku sliku Banata u to doba, najpovoljnije po Srbe, Djordja Popovica i njegovu knjigu SLIKA VOJVODINE U 18. VEKU, onda je bilo oko 76 000 Srba, od nekih priblizno 150 hiljada ljudi koliko je po njegovim saznanjima u to doba zivelo u Banatu. Taj podatak datira iz 1720. godine, i naravno predkolonijalni je.

Могла је да остане самостална држава мало сутра, де си ти учио историју?
    Koji su bili razlozi Vojvodine za prisajedinjenje sa Srbijom, i koje opcije je imala te 1918. godine?

Јесте. Највећи поборници самосталности Војводине су они који очекују личне користи од тога и који на томе хватају гласове које иначе не би ни имали.
    Nije tacno. Ne znam odakle si, ali ja sam novosadjanin i najveci deo svog zivota sam proveo ovde, i sve novosadske porodice koje poznajem, koje su da kazem starosedeoci, a znam ih dosta, su oduvek za to. Cak i oni koji nisu starosedeoci kada su videli koliko lakse i brze Vojvodina napreduje kada je u autonomnijem polozaju u odnosu na ostatak Srbije i Bg, postali su protagonisti te ideje.

Ово је ван памети, борба за стварање аутономије Војводине је била борба за самоуправу српског народа, тврдити да постоји неки континуитет те борбе до данас, кад је Војводина део Србије је ван памети.
    Nije van pameti. Posmatraj samo Jasu Tomica koji je bio jedan od najvecih protagonista prisajedinjenja Vojvodine Srbiji. On je odmah po prisajedinjenju, kada je uvideo da to nije bio najbolji potez po Vojvodinu, osnovao Stranku Srpskih Radikala, autonomnu u odnosu na onu iz Srbije, i ponovo otpoceo, odnosno nastavio borbu za autonomiju Vojvodine. To je dokumentovano u svakoj knjizi koju sam do sada procitao, a koja detaljnije zadire u taj period.

Кренула је јер непријатељи Србије користе оне који мрзе Србе да би раскомадали Србију, да би створили хаос и мржњу, нестабилност која би онемогућила Србију да постане и остане најмоћнија држава Балкана.
    Necu da sporim da su motivi Kase bili te prirode. ALi on nije uopste dobio podrsku Madjara iz Vojvodine za tako nesto, cak nije ni dobio podrsku glasaca svojih, te je i smenjen nedugo nakon toga.

A medju ostalim stanovnicima Vojvodine je krenulo jer su se osetili potlaceno. Kako da se ne osecaju degradirano, kada im se ministar, mislim konkretno na velju, obraca sa "vama smo izgradili", "Srbija je VAMA izgradila", i slicne izjave. Ocigledno je da on smatra da je to druga drzava, cim se tako obraca. Nazalost on nije jedini. Dosta ljudi iz ostatka Srbije ima veoma los stav prema Vojvodini. Veoma je logicno to sto su ljudi u Vojvodini poceli da se bune, kada oni najvise stvaraju, a najmanje imaju. Imao sam priliku da u skorije vreme, u avgustu i septembru, prodjem velikom vecinom Vojvodine, i kroz dosta puteva kroz ostatak Srbije, i mogu reci da je ono sto sam video za mene porazavajuce. Svi putevi kojima sam se kroz Srbiju vozio bili su novi, dok kroz Vojvodinu skoro nijedan.

I jos bih zeleo da dodam da ukoliko se ne spomene nezavisnost, nema ni autonomne Vojvodine. Tek kada se ponegde usput nesto tako spomene krece prica o prosirivanju ingerencija pokrajinske uprave. Ocigledno je da je narod u Vojvodini to shvatio, te je krenuo u malu da to tako nazovem "ofanzivu" za scoja prava. Smatram takodje, mozda gresim, da u Vojvodini veoma marginalni procenat ljudi zeli nezavisnost. Mislim da oni u stvari samo zele da se stvari vrate na ono kako su bili do "jogurt revolucije".

Недавно је министар Динкић при ратификацији ЦЕФТА споразума споменуо да је једина економија од земља потписница која је јача до српске - хрватска. Још ако знамо да Хрватска није имала санкције ни Милошевића, да има скоро дупло мање становника, знамо да је незаустављиво да ће Србија постати најјача економија Балкана.
    Nije nezaustavljivo, bas naprotiv. Napori kostunice i njegovih drasticno usporavaju put ka liderskoj poziciji u regionu. CEFTA, koja je najpovoljnija upravo po Srbiju, je odlozena vec maltene godinu dana zbog neazurnosti, i nezainteresovanosti njegove vlade da se tome posveti.

Е па, то некоме смета.
    Tacno, vecinom nama, pa se trudimo da to odlozimo. Iako ne zelim da sporim da je Srbija na neki nacin degradirana od strane raznih "spoljnih" uticaja, smatram da je najveci problem kada je rec o prosperitetu ove drzave upravo narod koji u njoj zivi, koji ne zeli da se menja, a jedan vid promene radnih navika i nacina zivota je neophodan kako bi se privreda izvukla iz situacije u kojoj je sada.

А које су то правне основе? Нема никакве.
    Ako pogledamo koji uslovi se postavljaju od strane medjunarodne zajednice da bi se neki deo odredjene drzave odvojio, Vojvodina ih uglavnom ispunjava. Ti principi se zasnivaju na Fihteu i Maciniju, i datiraju iz prve polovine 20og veka.
    Ako je i dalje nejasno, nece mi biti tesko da elaboriram dalje.

Ajde vise da zatvorimo ovu temu Vojvodina ce biti nezavisna hteli neki to ili ne a mi treba da obratimo paznju na ove klerofasiste i profasiste oni su golemo zlo.Taj koga sam pomenuo javice se

Strana 14 od 87 PrvaPrva ... 412131415162464 ... PoslednjaPoslednja

Slične teme

1. Vojvodina za sećanja
    Autor nenad.bds u forumu Vojvođanski bircuz
    Odgovora: 13
    Poslednja poruka: 12.08.2018, 10:18
  2. Slikovita Vojvodina
    Autor izabelitta u forumu Vojvođanski bircuz
    Odgovora: 80
    Poslednja poruka: 09.09.2015, 09:51
  3. Vojvodina republika?
    Autor vojvodina2 u forumu Politika