Sta sanjam i sta mi se dogadja- Ivo Andric
Sta sanjam i sta mi se dogadja- Ivo Andric
"Ljepota nije u licu; ljepota je svjetlost u srcu."
Horhe Luis Borhes - Izabrana dela: Proza, poezija, eseji![]()
Knjiga kojoj se često vraćam je "Priručnik za ratnika svetlosti"-Paulo Koeljo.Ona me nekako uvek vrati na pravi put i da mi često odgovor na pitanja koja me muče,pomogne mi da rešim nedoumice,da se pravilno postavim prema ljudima i samoj sebi.
Evo nekih crtica iz knjige ,možda će nekoga od vas zaintersovati da je pročita.
....Jedan kineski mudrac objašnjava strategiju ratnika svjetlosti: „Navedi svog neprijatelja da povjeruje kako neće postići velike uspjehe ako te odluči napasti; na taj način, umanjit ćeš njegovo oduševljenje. „Nemoj se libiti da privremeno istupiš iz borbe, ako uvidiš da je neprijatelj jači; nije važna pojedinačna bitka, već konačni ishod rata. „Ako budeš bio dovoljno jak, nemoj se uopće stidjeti izigravati slabića; to će nagnati tvog neprijatelja da izgubi opreznost i napadne prije vremena. ,,U jednom ratu, sposobnost iznenađivanja protivnika predstavlja ključ pobjede.“...
...Ratnik svjetlosti se, ponekad, bori s onim koga voli. Čovjeka koji čuva svoje prijatelje nikada neće slomiti životne bure i oluje; on ima dovoljno snage da prevlada teškoće i produži dalje. Međutim, vrlo često izazivaju ga upravo oni koje pokušava naučiti vještini mačevanja. Njegovi učenici izazivaju ga na dvoboj. I ratnik tad pokazuje svoju sposobnost: s nekoliko zahvata, izbija učenicima oružje iz ruku i sloga se ponovo vraća na mjesto njihovog okupljanja. „Zašto to činiš, ako si tako nadmoćan?“, pita neki putnik. „Zato što, kad me izazivaju, zapravo samo žele razgovarati sa mnom i ja – na taj način – uspostavljam dijalog“, odgovara ratnik....
O da! Čuda su moguća,ako dovoljno jako veruješ u njih![]()
Deca ponoći
Volim njegov svet mašte, svaka rečenica je remek delo za sebe.
Najgora je uš što iz opanka iziđe.
Teri Pračet - Dobra predskazanja i uvek me iznova odusevi
Vraćam se uvek Bukovskom-Tako mrtvi vole i Zapisi poslednje zemaljske noći, Kuntu Hamsunu i njegovoj Na zaraslim stazama, Fulkaneliju - Alhemijska boravišta,Sinkleru Luisu- To je ovde nemoguće
vraćam seCrnjanskom- Embahade, Isidori Sekulić-Analitički trenuci i teme,Džojsovim-Dablinci...
ima toga još na spisku
Ja ne želim da se predam. Ja sam vernik optimizma. Ja u bolje sutra gledam, tu sa ivice ludizma.
"Mali princ " Antoan de Sent- Egziperi,to je jedina knjiga kojoj se vraćam.
Kad zaklopim zadnju stranicu više se ne vraćam.
Drugo čitanje svakako donosi drugi doživljaj,
ali mene jednostavno više ne interesuje.![]()
Da me kojim slučajem nema,trebalo bi me izmisliti
nemam jedino ako bih se vratio jedinoj lektiri u prvom osnovne sto sam procitao za ovih 24 godine, ruzno pace![]()
![]()
Deci ponoći i O ljubavi i drugim demonima, ali rekorder je u detinjstvu Vitez sudbine, nemampreCtavu koliko puta![]()
Najgora je uš što iz opanka iziđe.
VASKRSENJE - Tolstoj
JA I SVET OBJEKATA - Berđajev
FAMA O BICIKLISTIMA - Basara
“Секое патување е по малку и умирање. Низ врата почнува секое патување, а смртта, како и љубовта е врата. Два пламени разделени, еден зад прагот, еден далеку од прагот; ако биле слаби, ветрот ќе ги згасне. Ако биле силни, само ќе ги распламти уште повеќе!”
― Venko Andonovski, Вештица
Ima dana kada mi treba neko... Neko, ko ništa ne pita, a zna sve.
Efraim Kišon - "Kod kuće je najgore"
Đorđe Balašević - "Jedan od onih života"
Blackadder: George, who's using the family brain-cell at the moment?
" 11 minuta" - Paolo Koeljo
Večiti raskorak izmedju vodjenje ljubavi i seksa,čovekove čulnosti i emocija...kada su one utkane u odnos muškarca i žene.
koeljo 11 minuta ?
a koliko mu godina 86 ?
'otje to sa godinama hhahhaaaa , sorry iluzija , nisam mogao odoleti .
worst day of fishing is better than excellent day at work