Citat AdrijanKronauer kaže: Pogledaj poruku
Za upis na farmaciju na srpskom bilo je potrebno više od devedeset bodova, a na mađarskom šezdesetak! E to je ono što mi ide na ganglije, što je više nego kretenski!
Ili, na primer, odeljenje na madjarskom jeziku moze da se otvori i sa pet ucenika, a minimalan broj ucenika u srpskim odeljenjima mora da bude 23

Citat yossarian kaže: Pogledaj poruku
Где то?
Tamo gde ja zivim.

Не знам колико је та појава раширена, рекох, често сам у свим овим општинама, и скоро сви знају српски колико толико.
А и ако неће, то значи да им српски не треба.
Ne, to samo znaci da im se moze.

Тржиште дакле тражи мађарски језик. То није прописала ни држава ни покрајина ни општина, већ тржиште... јепга.
Da, ali je drzava propisala da ti mozes da zavrsis osnovnu i srednju skolu, a da ne znas zvanicni jezik. Reci mi u kojoj je to drzavi u svetu jos moguce?

И? Колико Срба знамо да завршава којекакве Мегатрендове и сличне приватне факултете? Сналазе се људи јер им је лакше.
Ovde nije stvar u tome da ona hoce da se provuce kroz fakultet, vec da ode u Madjarsku da bi ga zavrsila (jer ne zna srpski, pa to ne moze ovde), ali zato nece ostati u Madjarskoj da tamo radi, vec ce da se vrati ovamo i sa diplomom druge drzave zahteva posao. Vrlo logicno.

Коме српски треба за посао и успех, научиће га.
Nece, kao sto vidis upravo iz prethodnog primera.

А данас аутомобили јуре и до 120 на сат...
A da vis tek sto se avionom brzo stize

Nego, reci ti meni...
Poznato je da po Francuskoj zivi mali milion crnaca (pardon, da se politicki korektno izrazim, Francuza africkog porekla )... ti stvarno mislis da Francuze boli ona stvar da zbog toga uce njihov maternji jezik, ili da zaposljavaju ljude koji ce s njima moci da se sporazumeju na tom jeziku? Ili mislis da Svaba razmislja o tome da pocne da prica turski kad sedne u taksi?