Dopunski časovi
Prikaz rezultata 1 do 15 od ukupno 15

Dopunski časovi

Svako ima pravo da bude neobaveshten do neke odredjene granice i niko se nauchen nije rodio..a opet svako ima pravo na svoje vidjenje stvarnosti. Za one kojima znanje nije preterano blisko, saznavanje im mrsko, a pisanje poruka drago ..otvoricu ovu temu gde ce sa ostalih tema biti prebachen vishak poruka.

Pod vishkom poruka podrazumevam postavljanje pitanja o osnovnim stvarima tamo gde tema to daleko prevazilazi, bilo iz realne neupucenosti bilo iz namere da se tema ruinira.

Teme kao shto su PLANETE nisu zamishljene kao mesto za naklapanje, provociranje autora i drugih chlanova, vec neshto gde se iznosi i prenosi NAUCHNO ZNANJE na nas i izmedju nas laika. Trudicu se da dopunskim chasovima sachuvam izgled i integritet ovakvih tema i zashtitim nechiji trud od vandalizma .

HLEBmaster

Iz tehnichkih razloga, kao pokretach teme naveden je Zlatni mish.

Sledi tekst poruke zlatnog misha:

http://www.astronomiaonline.com/imagenes/marte.jpg

Na slici je jedna od orginalnih slika planete Mars.

Molim za jedno objasnjsnje: Na juznom polu se primecuje poveca bela povrsina...

Naucnici kazu da je to tamo led od pre vise miliona godina.

Moje pitanje: kako to da snazne oluje koje vladaju na Marsu nisu PREKRILE taj beo led, tokom miliona godina crvenom prasinom, kao celu planetu?

Logicnija mi se cini moja teorija da je to SVEZI SNEG!
    Poruku je izmenio HLEBmaster, 18.08.2006 u 20:28

Odgovor: Planete

Pa odma da ti kazem da to NE MOZE biti sneg Naucnici su otkrili kanale na marsu ( ne one koje je svojim teleskopom uvideo Djovani Virdjinio Skijapareli! ) za koje su sigurni da ih je napravila voda. Ono s'o se na marsu vidi jeste led. Voda u tecnom stanju je razume se otopljen led. Zasto na Marsu ne moze biti snega?

Prosto i jednostavno: Da bi pao sneg moraju postojati oblaci iz kojih ce on i padati, ne? Mars nema dovoljno gustu atmosferu da zadrzi oblake tako da sva vodena para odlazi u svemir

P.S. Na Marsu ipak postoje oblaci, na velikim visinama, takozvani "beli oblaci". Ali iz njih ne moze padati sneg jer u Marsovoj atomosferi ima zaista malo vode, svega nekoliko molekula na 10 drugih, s'o cu ja kasnije i opisat'
    Poruku je izmenio vlado, 09.08.2006 u 11:10

Citat vlado kaže:
    Pa odma da ti kazem da to NE MOZE biti sneg Naucnici su otkrili kanale na marsu ( ne one koje je svojim teleskopom uvideo Djovani Virdjinio Skijapareli! ) za koje su sigurni da ih je napravila voda. Ono s'o se na marsu vidi jeste led. Voda u tecnom stanju je razume se otopljen led. Zasto na Marsu ne moze biti snega?
    E, vidi ovako, Bata Vlado:

Prvo, cim izadjemo iz Zemljine atmosfere, ne postoji vise zakljucak: "NE MOZE BITI!"

SVE moze biti!

Cak i ono sto nasa logika ne prima na osnovu iskustava koje smo stekli na Zemlji!

I nisi mi odgovorio na pitanje: ZASTO marsovska crvena prasina nije do sada prekrila taj led star milione godina?

Ponasas se tipicno kao danasnja svetska nauka: kada na nesto nema odgovor ili pocene da prica o nekoj drugoj, nevezanoj temi, ili nastoji da predje preko pitanja kao da ono ni ne postoji ili ako i to ne uspeva, onda nastoji da ismeje postavljaca pitanja!

Prosto i jednostavno: Da bi pao sneg moraju postojati oblaci iz kojih ce on i padati, ne? Mars nema dovoljno gustu atmosferu da zadrzi oblake tako da sva vodena para odlazi u svemir
    Da bi padao sneg NE MORAJU DA POSTOJE OBLACI! Ima primera bas u Vojvodini da je sneg padao U MESECU AVGUSTU i to bez oblaka! (Proveri ko je i zasto sagradio usred njiva jednu kapelicu izmedju Backog Monostora i Koluta! Zove se "KAPELICA MARIJE SNEZNE". Vrlo ces se iznenaditi neverovatnom (ali istinitom) pricom!

P.S. Na Marsu ipak postoje oblaci, na velikim visinama, takozvani "beli oblaci". Ali iz njih ne moze padati sneg jer u Marsovoj atomosferi ima zaista malo vode, svega nekoliko molekula na 10 drugih, s'o cu ja kasnije i opisat'
    Ovo jos niko sigurno ne zna. To su NAUCNE MASTURBACIJE. Tek sledeci letovi na Mars ce rasvetliti ove teme.

Vlado, objasni ti meni dve stvari u vezi METERORA SA MARSA:
    Kako je POLETEO meteor sa Marsa (tezak mozda i par tona (u pocetku) i kako naucnici znaju tako sigurno da je BAS sa Marsa a ne sa nekog drugog mesta u Svemiru? (Ta jos ne znaju ni sastav tla na Marsu!)

Dobro pametnjakovicu , svako ima svoje misljenje o planetam i tome s'a se na njima dogadja. Ja sam izlozio cinjenice a ti mozes da kazes s'a oces.

Citat Pametnjakovic kaže:
    Da bi padao sneg NE MORAJU DA POSTOJE OBLACI

E blago meni nauke! Da taj sneg nije dos'o iz svemira, to ti je isto k'o ono "grom iz vedra neba". Da znas da cu to da proverim

Proveri, pa mi onda odgovori.

Tvoja greska, kao i greska citave nauke, je u tome sto zele da apliciraju ZEMALJSKU LOGIKU celom Svemiru!(Zato i tako tesko shvataju teoriju relativiteta!)

Mislis , da ako mi smatramo da nesto ne moze , to ZAISTA i u Svemiru - ne moze?

Sta ako mi (ljudi) OD POCETKA mislimo pogresno?

Da ostavimo na trenutak MANIPULACIJE i LAZI koja je BREMENITA savremena nauka i religija!

STA ce ostati?

Ostace saznanje da mi ustvari NISTA NE ZNAMO!
    Znamo samo ono sto neko HOCE da nam da da navodno znamo!

I da je vecina od onog sto znamo ustvari obicna LAZ i necija manipulacija!

Ubedju ju nas da ne treba da verujemo u letece tanjire, jer navodno ne posoje.

Istovremeno KAZU da su bili na Mesecu!

A ja sam SOPSTVENIM OCIMA video leteci tanjir, al nisam video da su oni bili na Mesecu!

Nesto tu ne stima Bata Vlado, ne stima....

Citat vlado kaže:
    Dobro pametnjakovicu , svako ima svoje misljenje o planetam i tome s'a se na njima dogadja. Ja sam izlozio cinjenice a ti mozes da kazes s'a oces.

E blago meni nauke! Da taj sneg nije dos'o iz svemira, to ti je isto k'o ono "grom iz vedra neba". Da znas da cu to da proverim
    Pa i grom iz vedra neba takodje postoji.
    Cak nije ni redak.
    Ja sam ga cuo (i video) bar par puta u zivotu.
    Mislis da je to narodna izmisljotina?

Ma bre znam za grom iz vedra neba a za to postoje i naucni dokazi. Nego to da sneg u sred avgusta pada iz vedra neba

(Prepis sa jednog foruma)

Kada sam radio kao mladi agronom u Agroinstitutu Sombor, jednog dana sam sa starim agronomima obilazio teren.

Tamo negde, otprilike izmedju Kljajiceva i Ridjice, gde je ravnica kao tepsija, u zitu, ima jedna mala kapelica!

Prosto je neverovatno kako ona odskace od te nepregledne ravnice.

Pitao sam kolege ko je i zasto bas na tom mestu sagradio kapelicu.

Vlasta Repic, moj tadasnji sef, mi je ispricao tada jednu veoma cudnu pricu....

************************************************** **

Sva ta zamlja je nekada davno pripadala nekom mladom grofu kome sam vec zaboravio ime.

Jedne godine, u leto, bas tamo negde pred zetvu psenice, grof je seo u svoj dvopreg i krenuo ranom zorom da obidje svoje posede...

Jutro je bilo suncano, obecavalo je predivan, topao letnji dan...

Grof je polako obilazio stotine svojih hektara i svuda su usevi bili da bolji ne mogu biti.

Negde iza podne, suncano nebo je pocelo da menja boju, a Sunce je postajalo crvenkasto da bi na kraju potpuno iscezlo, iako oblaka nigde nije bilo...

Od plavog je nebo postajalo sve vise tamno ljubicasto. Svakog momenta postajalo je tamnije....

Kada je grof ukapirao da je vec postalo polutamno, spopao ga je veliki strah.

I konji su se uznemirili, frktali su uplaseno i konacno se zaustavili i savili glave prema zemlji...

Grof je bio u soku od straha. Sunce se vise nije videlo, samo je nebo bilo tamno i ljubicasto.

Pocele su da padaju krupne kapi ledene kise.... Zatim se kisa pretvorila u led, a led u SNEG!

U sred letnjeg dana u podne, padao je krupan sneg!

Postalo je odjednom veoma hladno.

Grofov bic se na vrhu zaledio...

Nesretnik se oprastao sa zivotom jer je mislio da je dosao kraj sveta...

Nakon nekih pola sata sneg je presao u kisu, nebo je ponovo postalo svetlije i sve se polako vracalo na svoje mesto..

I Sunce se pojavilo.

Fenomena je nestalo, a konji su veselo krenuli dalje...Naglo je otoplilo...

Grof je jos dugo bio u soku od te pojave i sledecih dana je naredio da se na tom mestu podigne kapelica, koji je narod nazvao Kapelica Marije Snjezne...

I narod iz tog kraja o tom istinitom (a veoma retkom) meteoroloskom fenomenu jos i dan danas prica...

/ C O P Y /
    Poruku je izmenio Zlatni mis, 09.08.2006 u 18:36

Mishu - Evo nekoliko chinjenica sa marsa koje ce ti pokazati i da jesi i da nisi u pravu.

Prvo - na marsu postoje dve ledene kape to je tachno. NJihova velichina zavisi od temperature, koja zavisi od godishnjeg doba. Pochetkom leta jedan deo polarne kape se topi (sezonski deo) a jedan deo ostaje (rezidualni deo).

Juzzna ledena kapa ima prechnik oko 350 kilometara. To je ova bela kapa koju najchecsce vidish na slikama. Temperatura na njenoj povrshini je -120 stepeni shto je tachka mrzznjenja ugljen dioksida koji i chini njen najveci deo (suvi led). Severna ledena kapa(rezidualni deo)ima prechnik oko 1000 kilometara, medjutim njena temperatura je oko -73 stepena shto govori da na njoj nema smrznutog ugljen dioksida nego je sastavljena od vodenog leda.

Ovi podati su chudni s obzirom da je temperatura juzzne hemisfere leti veca od temperature severne hemisfere. Kako to da je onda polarna kapa juzzne hemisfere hladnija? Odgovor lezzi u tome da na severnoj hemisferi u vreme formiranja sezonskog dela divljaju peshchane oluje koje meshaju led i prashinu shto kapi daje tamniju boju i vecu mogucnost apsorbovanja sunchave svetlosti i temperature, shto dalje ima za uzrok otapanje i isparavanje CO2.

Evo isto tako originalnih dslika sa marsa :

Eto severne ledene kape koja je vrlo izmeshana prashinom zbog peschanih oluja

i

Juzne polarne kape u letnnje vreme kada je otopljen sezonski deo i kada nema peshcanih oluja. Sastavljena u glavnom od suvog leda CO2.

Inache vlazznost u atmosferi marsa iznosi oko 3% shto je gledajuci ukupnu kolichinu gasova, temperaturu i pritisak veliki procenat, dovoljan da se formiraju oblaci ali ne i padavine.

Prema tome ledene kape jesu prljave i to vrlo.

Jedno od pitanja je bilo i kako to meteori polecu sa marsa da bi dospeli na zemlju?

Pogledajmo pazzljivo povrshinu marsa.. vidimo ogromne kratere nastale udarom asteroida u njegovo tlo. Prilikom udara u atnosferu se podizu ogromne kolichine tla .. tako delovi stena sa tla dospevaju i u kosmos pa i do nas.

Fenomen koji je gorepomenutog gospodina koji je bio toliko impresiran atmosferskim fenomenom da je sagradio kapelu, na zalost ne mogu tek tako da objasnim jer nemam konkretnih podataka. Na legende i bapske priche se ne oslanjam, a da bih imao makar koju neoborivu chinjenicu trebalo bi nekoliko satelita u orbiti koji bi snimili stanje u trenutku na terenu. Poshto toga nije bilo, mnogo pouzdaniji su podatci koje dobijamo sa Marsa nego iz Bachkkog Monoshtora od onomadne (ko zna kada)...

Shta je zadesilo grofa? Pa recimo da odesh na bilo koju planinu.. Kada je kod nas u ravnici oblachno i kada su oblaci nisko, na planini su oblaci bukvalno do tla. Odprilike onako kako mi vidimo obichnu maglu, sa tim da je vlaznost i veca ..a nebo iznad je tamno, sunce se probija ali je takodje prigusheno. Temperatura je niska vodene kapljice padaju sa svih strana ..Smanji li se temperatura dobicemo i slanu pa i susnezzicu..

Sasvim je moguce, da su prirodni uslovi doveli do takvog fenomena slozzicesh se. Po nekad se atmosferske anomalije deshavaju na mikro prostoru i vrlo iznenada.

I josh jedna stvar, sve shto vredi na zemlji vredi i u kosmosu. Narochto logika. Samo su uslovi drugachiji, sastav atmosfere, tla, temperature, jachina gravitacije.. kolichina svetla itd itd ...

A bapske priche postoje samo na zemlji...

Sastav zemlje nam je vrlo dobro poznat. A takodje i sastav povrshine tla Marsa. Postoje metodi kojima se utvrdjuje sastav tela u svemiru i bez da ih se opipa rukom ili lizne, a verujem da ce i one doci na red da ih bata Vlada ili ja prenesemo vama ovde na detaljan uvid.
    Poruku je izmenio HLEBmaster, 09.08.2006 u 21:23

I josh jedna stvar, sve shto vredi na zemlji vredi i u kosmosu. Narochto logika. Samo su uslovi drugachiji, sastav atmosfere, tla, temperature, jachina gravitacije.. kolichina svetla itd itd ...
    A ne prijatelju moj, ne, cak vrlo malo onoga sto vredi na Zemlji vredi u Kosmosu! Tamo ne vredi NASA LOGIKA, iako smo mi PREPOTENTNI, pa MISLIMO da vredi.... Tamo postoji neka druga logika i zakoni, koje mi jos ne poznajemo. Tek cinimo prve nesigurne korake...Uverices se u to ubrzo!

To, da je neki asteroid ili meteor udario u Mars i podigao parce od nekoliko tona i poslao ga na nasu adresu na Zemlji - meni deluje....neozbiljno! I jos da na njemu pise: "Made in Mars"...
    He,he,he...300 cuda!

I nije mi cudo to da se polovi na Marsu zaprljaju od prasine, vise mi je cudo kako se posle ociste, odnosno poveca bela povrsina?.

Da ne padne tada neka bela prasina na crvenu?

Ili se crvena otopi i nestane?

Citat Zlatni mis kaže:
    A ne prijatelju moj, ne, cak vrlo malo onoga sto vredi na Zemlji vredi u Kosmosu! Tamo ne vredi NASA LOGIKA, iako smo mi PREPOTENTNI, pa MISLIMO da vredi.... Tamo postoji neka druga logika i zakoni, koje mi jos ne poznajemo. Tek cinimo prve nesigurne korake...Uverices se u to ubrzo!

A shta vredi tamo ? Charolije? Ne prichamo na istim talasnim duzinama. Choveche, astronomija ne postoji od juche. Da ne poznajemo zakone koji vazze i ovde i gore nikada ne bi smo imali satelite u orbiti ovde i tamo. Nikada ti pathfinderi ne bi stigli na taj isti mars i ne bi slali podatke. Pre hiljadu godina smo znali da izrachunamo tachan polozzaj zvezda, gde ce one na nebu biti za 1000 godina.. Nebo i svemir u tom smislu nisu nepoznanica koja se krije izvan nekih bog zna kakvih chuda..

Citat Zlatni mis kaže:
    To, da je neki asteroid ili meteor udario u Mars i podigao parce od nekoliko tona i poslao ga na nasu adresu na Zemlji - meni deluje....neozbiljno! I jos da na njemu pise: "Made in Mars"...
    He,he,he...300 cuda!
    Jeste to trista chuda al za nekog ko astronomiju ne zzeli da predaje i pre nego shto je ishta prouchio. Prvo ko je spomenuo parchiche od nekoliko tona? To nije parche, to je stenchga koja bi raznela pola Beograda. Prichamo o meteoritima velichne nekoliko kilograma kojima se zna tachno kada su pali a na osnovu sastava i odakle su doshli.

Citat Zlatni mis kaže:
    I nije mi cudo to da se polovi na Marsu zaprljaju od prasine, vise mi je cudo kako se posle ociste, odnosno poveca bela povrsina?.
    Shta ti nije jasno? Ne chiste se. Juzna povrshina koju (nadam se) vidish, je bela jer je formirana u vreme i na mestu gde nema peschanih oluja. Choveche to je trista pedest kilometara smrznutog ugljen dioksida. Mozda on i dospeva iz atnosfere u vidu neke snezzne padavine.. so what? Kakoo se kondenzuje i ledi ugljen dioksid pod malim pritiskom na - 120 stepeni ..I da pada kao sneg ili slana ili ne znam shta, shta to dokazuje? Hemijska jedinjenja se ponashaju u svemiru kao i na zemlji, fizika je ista uvek i svugde osim shto na atomskom nivou vredi neka druga fizika. Ali ne mogu da otvaram i kvarim svaku put novu temu kada se pojavi neko sa uverenjem da mozze da demantuje nauku na osnovu nechega shto mu je prichao bivshi shef a on chuo od tamo nekog..

Mislim da se prvo ne slazzemo oko toga shta je to logika. Logikom smatram slaganje sa chinjenicom da ce neshto ako ispari biti gas sve dok se ponovo ne kondenzuje.. logika je i da ako neshto bacish da ce to da leti.. logichno je i da ako neshto padne da ce da se chuje bum pod uslovom da ima dovoljno vazduha ili nekog drugog medija da nam taj talas dovede do ushiju...

Iskustvo nas na zemlji je jedno, uslovi na marsu su drugo, a nasha logika dolazi eventualno u pitanje samo u crnim rupama i to usled extremnog delovanja fizichkih zakona koji stvarnost krive do paradoksa..tu crna rupa poseduje sopstvanu logiku ..ali o tome drugii put..

I josh neshto, molim te da ne shaljesh brdo postova uzastopce. Ako neshto zelish da dodash prethodnom postu postoji dugme "Izmeni" koje mozesh da koristish i 6 sati nakon postovanja.

E a tek shto si video letechi tanjir, slushao gromove iz vedra neba i priche od shefa..
    Nije da ti potkopavam kredibilitet, nego nakooo... Znash ono, nauci trazzish dlaku u jajetu ali zato sve ostalo primash zdravo za gotovo. Molim te da i ova ostala iskustva podelish sa nama. Ali ne na ovoj temi.
    Poruku je izmenio HLEBmaster, 09.08.2006 u 22:08

Pre pocetka ovog posta izvinjavam se adminu i adminki ako na bilo koji nacin prekrsim "pravilnik" al' ovo je jace od mene!!

Prvo i osnovno misu: NIKADA, ALI NIKADA, NE OSPORAVAJ ONO S'O 'LEBAC KAZE !!!!

Drugo:
    Citat Onaj s'o je umislio da je nes'o mnogo pametan kaže:
    Tamo ne vredi NASA LOGIKA, iako smo mi PREPOTENTNI, pa MISLIMO da vredi
    Pa od necega moramo da podjemo, a jedino nam je dotupna nasa LOGIKA, koja je u tvom slucaju ravna 0.

Dalje:
    Citat Marsovac kaže:
    Tek cinimo prve nesigurne korake...Uverices se u to ubrzo!
    Pa cek' ti si bio na marsu upozn'o inteligenta bica i sad nam prenosis njihove poruke, JEL'!!!????

Citat Pametnjakovic kaže:
    Da ne padne tada neka bela prasina na crvenu?

Ili se crvena otopi i nestane?
    S'O SMO VICKASTI.....

Vlado, sto ti volis da podhebavas i nazivas me Pametnjakovic?

Ti mislis da ja ne znam da uvredim? (Ja sam expert u psovanju! Ni Cigani mi nisu ravni, veruj!)

Ali, da li smo zato ovde?

Ili razgovaraj kako treba ili da zavrsimo pricu, pa posle pricaj sam sa sobom, kao i do sada....

Daj bre nemoj tako, hajde da ozbiljno diskutujemo.

Slične teme

1. Privatni časovi u srednjim školama?!
    Autor memento u forumu Obrazovanje
    Odgovora: 10
    Poslednja poruka: 25.09.2011, 12:19

Tagovi za ovu temu

Vaš status

• Ne možete pokrenuti novu temu.
  • Ne možete poslati odgovor.
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoje poruke
  •