Ser Gogsyswe sto si objasnio je u redu.i nadam se da tamo nedje ,nema ni tuge ni bola ni 'cudowista'.
Egzotični, nije dovoljno nadati se.
Jok.
Moraš verovati.
Bezuslovno.
![]()
narawno da wjerujem,i ne samo da wjerujem ,nego sam i siguran da Squaw sad uziwa paznju andjela i bezbolnog ziwota,i da joj je najljepse.ustwari,ni ne sumnjam da je tako.
Dva puta sam bila slomljena.. u p a r a m p a r č a d..
- Prvi put sam bila jako mlada, samo sam gledala majku i brata.. držala očevu sliku.. i ćutala.
Ostala sam bez oca.
U 20. Godina.
- Drugi put je moje dete bilo jako malo, samo je gledalo mene i brata..
Ostalo je bez oca ...
U 17 ... meseci.
A ja ... držala sam slike njegovog i svog oca.. i ćutala.
A onda sam uzela iz kuće, slike svih svetaca (a bilo ih je nekoliko) naročito Sveta Petku, i ponela ih popu ____ u SvetiNikolsku Crkvu.
Rekla sam mu.. da mi ne trebaju, da me nerviraju, da ne mogu da ih gledam, da ih se odričem,
i da je najbolje da ih uzme on. Neka ih stavi gde hoće ... ili ih da kome god želi.
Sveta Petka je baš mogla da ga spasi, u nju je najviše verovao, nosao joj malu ikonicu u dokumentima, nije bilo njenog manastira ili crkvice koju nije posetio.. i zapalio joj sveću...
a poginuo je - u petak.
Volim tog popa. Ume da me umiri, da me uteši, da mi "objasni" ... i ... da mi anulira agresivnost, ljutnju, mržnju i bes.
Oduva ih.. k'o prašinu.
Ostaje "samo" tuga. Gomila knedli u grlu ... i suze.
Tada mi je rekao:
"Ja moju majku nisam ni video, umrla je dok me je rađala, starija sestra takođe, pa ti bar znaš da mi je ovo sestrić,
otac mi je poginuo u saobraćajnoj nesreći,
svoga sina sam proletos sahranio ...
Ne ljuti se na Boga ... ni na svece.. a i Sveta Petka je, budi sigurna probala da pomogne.
Ali, kada sudnji čas dođe, kada se to crnilo spusti.. i sva svetla ugasi,
ni Bog, ni svi sveci ... niko ne može više ništa da pomogne.
To je smrt. "
On je kao i obično birao reči, pa nije rekao - KUČKA !!!
@Glišo...
Ikone, slike, kipovi, figurice...ne mogu nikoga spasiti! Ni Sveta petka, ni Sveti Nikola, niti bilo koji umrli čovek, pa makar on bio i svetac za života, ne može spašavati!
Samo Bog spašava!
Ono što ja ovde stalno pokušavam da objasnim(ali niko me ne sluša/ne čita sa razumevanjem...osim pojedinaca...) je da molitva npr. Svetoj Petki ili Devici Mariji(katolici se učestalo njoj mole) nema efekta!!
Nema efekta molitva bilo kom svecu! Može imati samo kontraefekat!
Svetac je čovek od koga treba da učimo, a ne da mu se molimo!
Ikone su slike koje treba da nas samo podsećaju na velika dela koja su za života sveci činili!
Molimo se i ZAHVALJUJEMO isključivo Bogu i Hristu! Jer, Bog i Hrist jedno su isto!
Pa zar nije nelogično?
Zar nije nelogično da se molimo ikoni i nekom svecu, pored Boga živoga?
To je kao kada bi smo usred pustinje, onako znojavi i prljavi, naišli na izvor pitke vode i bistru reku, a pored neku polupunu čašu sa ustajalom vodom, pa uzmemo čašu, malo popijemo, polijemo se po glavi da se osvežimo i produžimo dalje...ostavljajući izvor iza sebe...
Upravo to ljudi danas rade kada je odnos sa Bogom u pitanju...
Pozz![]()
Ikonica je bila samo ilustracija ... vere. I veZe - sa Bogom.
Naravno da ikone ne spasavaju,
ali se kroz te izvesne ikone ... slaveći Slave ... slavi Bog.
Valjda...?!?
_____
Već sam ti rekla da ja nisam vernik (pa i nisam neki bogznakakav sagovornik) ... ali, nisam ni antiHrist.
Objašnjavala sam svoj način gledanja na čitavu "stvar".
I svakako mi je u tom mom načinu verovanja/neverovanja, poenta bila sledeća:
za Život umem i da slavim i da "kudim" Boga,
ali za smrt - krivim samo SMRT.
(onu koja je u "Stradanju Hristovom" išla k'o šakal za Hristom ... krijući se i kezeći pod krinkom)
U scenariju je to (Rozalinda Ćelentano) glavom (bradom, repom i kopitama) ... Sotona,
ali u mom "scenariju" - "samo" jedna od njegovih sluga.
ša kaeš za maštu ?